7-годишното момиче е било убито по особено жесток начин

Окръжният съд в Русе даде ход на делото срещу Пламен Петров, който навръх Великден преби до смърт 7-годишната си дъщеря Пламена. Подсъдима е и съпругата му Емилия, която не е оказала помощ на детето, съобщи БГНЕС.

 

38-годишният Пламен Петров е обвинен в умишлено убийство, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост на първокласничката Пламена. Той преби до смърт детето си на 20 април миналата година в дома си, в присъствието на по-малката си дъщеря Десислава, която тогава е била на 4 години. 33-годишната му съпруга е обвинена за това, че при непосредствената опасност за живота на детето, не ѝ се притекла на помощ.

 

 

Обвинителният акт извади на бял свят ужасяващи подробности за начина, по който е била умъртвена малката Пламена. Тя е била пребита от баща си последователно с метла, точилка и ритници по цялото тяло, включително и по главата. Детето е починало заради разкъсване на сърдечния мускул при ударите.

 

Поводът за агресията на Пламен е било неподчинението на момиченцето – той я накарал да чете урока си на глас и тъй като не му харесало как чете, я наказал в ъгъла с вдигнати ръце. След като детето се уморило и свалило ръцете си, бащата ѝ ударил няколко шамара и я накарал да коленичи върху черупки от орехи и да клекне сто пъти.

 

Отказът на Пламена довел и до бруталния бой. В същото време съпругата на Пламен - Емилия, стояла пред лаптопа в стаята и не реагирала по никакъв начин на писъците на момиченцето. Когато Пламена спряла да диша, бащата разбрал, че нещо не е наред. Семейството се обадило на тел. 112, Пламен се опитал да прави изкуствено дишане на дъщеря си и без да дочака линейката, с кола на познат я закарал в болницата. Детето обаче било починало още в апартамента.

 

Психологическата и психическата експертиза на двамата обвиняеми показа, че те са вменяеми. Въпреки че и двамата са лекувани от различни психически разстройства, няма данни, че са психично болни и носят отговорност за действията си.

 

Подсъдимите пожелаха делото да се гледа при съкратено съдебно следствие, при което бяха разпитани само двама свидетели – майката на Пламена, която е разведена от години с Пламен, и приятелят на подсъдимия, който е присъствал на смъртоносния побой. Пламен и Емилия заявиха, че ще дават обяснения след изслушването на свидетелите. Майката Деница Атанасова заяви пред съда, че тя и дъщеря ѝ са били обект на побой от страна на Пламен.

 

"Очаквам справедлив процес. За мен Пламен си остава виновен и виновен искам да си остане. Ако искате да ви кажа честно, според мен, аз искам доживотна, защото говорим за убийство на дете. Не говорим за нещо друго. Искам си детето независимо от всичко", заяви тя преди началото на процеса пред медиите.

 

За убийството на Пламена бащата може да получи от 10 до 20 години затвор, а съпругата му – пробация или глоба.