"Има неща, които трябва да се променят", заяви директорът на Агенцията за хората с увреждания

"Ние не сме заложници на децата си. Ние сме заложници на един административен октопод, на една административна номенклатура, която си отгледахме в годините на Прехода". Това заяви в "Здравей, България" Красимира Обретенова, майка на дете с увреждания. 

 

"Тези деца не са само наши. Те са на цялото общество", изтъкна тя, като предупреди, че нещо трябва да се предприеме светкавично.  

 

"Кой работодател ще ме търпи, след като непрекъснато ми се налага да излизам от работа, защото детето е вдигнало температура, получило е гърч и още редица неща", попита тя.  

 

Николина Иванова от Агенцията за социално подпомагане контрира, че на родителите на здрави деца също им се налага да излизат от работа. 

 

"Топлата вода е при нас, ние трябва само да пуснем кранчето", заяви Обретенова. 

 

"Докато има общество, в което майките не дават на здравите си деца да играят с увредените деца. Докато казват: „не го пипай, защото ще се заразиш”, това ще бъде така", отговори Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания. 

 

Той поясни, че много деца с уреждания биват изоставяни. В момента институциите се опитват да ги интегрират. Създават се дневни центрове, в които идват все повече и повече такива деца.

 

"Когато едно семейство няма възможност да се грижи за детето си с увреждания, то се принуждава да го изостави. И тук стигаме до най-важното. Търсим приемни родители на изоставени деца, но не даваме статут на един загрижен родител, който задържа такова дете при себе си. Това е нонсенс, който ние трябва да променим", заяви Коралски. 

 

Целия разказ на Миролюба Бенатова за родителите, заложници на децата си, гледайте ТУК.