Нивото на Тунджа спадна за първи път от няколко дни насам

Предупреждения за опасно време! Оранжев код е обявен за Смолянско заради очаквани порои - 30-40 л/кв. м. В дванадесет области за днес е обявен жълт код за сняг и за вятър: Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Габрово , Велико Търново, Русе, Търговище, Разград , Шумен и Силистра. Ще духа силен източен вятър със скорост 15-18 м/с, пулсации до 22-25 м/с. Ще вали сняг, по-обилен в следобедните часове. Ще се образува снежна покривка и ще има условия за навявания и снежни виелици.


В седем области пък е обявен жълт код за вятър: Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Хасково и Стара Загора. Там ще духа силен източен вятър със скорост 15-18 м/с с пулсации до 22-25 м/с.


А някои райони още не са се възстановили от предишните порои. Нивата на много реки остават критично високи. Девет язовира още преливат.


Нивото на Тунджа спадна за първи път от няколко дни насам. В Елхово обаче все още не може да започне отводняването на залетите жилища. Това ще стане, едва когато водите на реката паднат под критичния праг от 390 сантиметра. Червеният код за опасност остава в сила.

 

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология днес ще вали дъжд, след обяд по интензивен. Очакваното количество за денонощието е 30-40 л/кв.м.

 

В четири области е обявен жълт код за вятър и дъжд: Кърджали, Пловдив, Пазарджик и Благоевград. Ще духа южен вятър с пулсации до около 20 м/с. Ще има валежи, след обяд интензивни, очаквано количество 20-30 л/кв.м.

 

За р. Тунджа при Елхово и Мочурица при Воденичане е обявен оранжев код - "Риск за тревога", а за река Тунджа при Ямбол и Мочурица при Чарда - жълт код "Предупреждение".


 

По поречието на река Марица при Пловдив, Първомай, Харманли и Сазлийка при Гълъбово също е обявен жълт код "Предупреждение". Подобно е положението и при пунктовете на Арда :
Черна река при Смолян, Елховска река - Рудозем, Ардино, Арда при Долно Черковище и Златоград.

 

Водните количества на наблюдаваните реки в страната са над праговете за високи води, като при измервателен пункт на р. Врана при с. Кочово все още е на прага за внимание.

 

От Министерството на околната среда и водите предупреждават, че още днес е възможно отново да започне повишение на водните нива в реките, като по-значими ще са в Дунавския басейн (р. Нишава,р. Габерска, р. Ерма, р. Цибрица, р. Огоста, р. Искър – горното течение, р. Вит – горното течение, р. Осъм – горното течение и р. Росица – горното течение), Черноморския басейн (р. Луда Камчия – горното течение, р. Средецка – горното течение и р. Факийска – горното течение),  Източнобеломорския басейн (р. Марица, р. Тунджа, р. Арда, р. Атеринска и р. Бяла), както и Западнобеломорския басейн ( р. Струма, р. Места и р. Доспат).

 

Критично остава нивото на р. Мочурица при Воденичане и на р. Тунджа при Елхово.