София настоя пред Киев за пропорционалност при мобилизацията на малцинствата

България улеснява издаването на визи за етнически българи от Украйна, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

 

Правителството следи с особено внимание информацията за напрежение сред представители на малцинствата в Украйна, включително сред българското национално малцинство, във връзка с нарастващия брой мобилизирани в рамките на провежданата четвърта вълна на мобилизация в страната, съобщиха от МС. По този повод българските власти настояха пред Киев за пропорционалност при мобилизацията на представители на малцинствата.

 

Във връзка с крайно напрегнатата ситуация в Донбас, българското външно министерство подготвя решение за предоставяне на хуманитарна помощ за етническите българи в Украйна. До Посолството в Киев и Генералното консулство в Одеса са изпратени указания да се улесни издаването на визи за българите от района на военните действия.

 

Същевременно София призова за траен мир и диалог в продължаващия украински конфликт. 

 

"България последователно подкрепя засилената международна активност, включително посещението на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд в Киев и Москва, с основна цел съгласуване на мерки за прилагане на Минските споразумения", допълва се в съобщението.