Кога да чакаме и ръст на заетите?

 

Над 47 хиляди са хората, загубили работата си в края на лятото. И това - по предварителни данни на националната статистика. Спадът е най-вече в хотелиерството, селското стопанство и културата. Средната заплата обаче нараства. Кога можем да очакваме ръст и на работещите?


След края на сезона обикновено по морето работата намалява. 

    
"Когато работата намалява или нямаме работа през неактивния сезон, намаляване обема на наетите места – около 75 % от работещите през летния период са освобождавани", коментира  Ивелина Попова, управител на хотел в Златни пясъци.  

Още по темата

 

Много малко от тях от тях обаче успяват да отидат на борсата – предимно камериерки, сервитьори, бармани и готвачи. Други се насочват към зимните курорти.

 

В началото на март започва подготовката за новия сезон. И  хотелиерите по морето отново започват да търсят служители. В този комплекс край Бургас ще заложат предимно на стари кадри.

 

"Като цяло практиката е да се наемат тези служители, които пред предходни сезони, които са показали добри показатели. Ако разчитаме на нови служители – подхождаме с по-високи заплати, за да привлека по-високо квалифицирани кадри, които биха вършили по-добра работа от не толкова подготвените", пояснява Диана Колчева, управител на хотелски комплекс. 


 
В края на декември хората с работа са над 2 милиона и 200 хиляди.  Ръст обаче има само в търговията. Хотелиерите настояват държавата да улесни кандидатстването в бюрата по труда за сезонните работници.

 

От края на лятото до началото на новата година средната работна заплата обаче се е увеличила – от 841 до 865 лева.