Причината е късо съединение в един от електромагнитите

Заради неочаквано изникнал проблем Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН ) отложи пускането на адронния колайдер – най-големия в света ускорител на заредени частици, предаде БГНЕС.

 

От организацията съобщават, че на 21 март е регистрирано късо съединение в един от електромагнитите и сега се изясняват причините за възникването на този проблем. Забавянето може да продължи от няколко дни до няколко седмици.

 

След двегодишна работа по усъвършенстване на огромното съоръжение ЦЕРН се готвеше да пусне отново Големия адронен колайдер (ГАК) пробно до края на март и през май да започнат новите изследвания.

 

"Сега това е почти нова машина", обяви наскоро в Женева генералният директор на колайдера Ролф Дитер Хойер.

 

Почти два пъти ще бъде увеличена енергията на сблъсъка на протонните снопове в сравнение с 2012 година – от 8 на 13 ТeВ (тераелектронволта TeV).

 

Проблевът е възникнал по време на тестове в колайдера. Дължината на ГАК, който е на дълбочина около 150 метра, е 27 км.

 

Експериментите ще помогнат на учените да проникнат по-дълбоко в тайните на Вселената.

 

Проучванията може да решат и загадката на "тъмната материя" - невидимата съставка, която държи галактиките заедно със силата на гравитацията, но чиято природа все още не е известна на учените.

 

До 2020 г. енергийните нива на Големия адронен колайдер ще останат същите, но детекторите ще бъдат 10 пъти по-чувствителни.

 

Очаква се съоръжението на бъде в експлоатация до 2030 г