Сборникът не е научна книга, а илюстрована детска книжка

Кратки разкази за откриването на най-известните български съкровища излизат в книга със заглавие „Невероятните истории на съкровищата на България” през април. Сборникът не е научна книга, а илюстрована детска книжка, която разказва историите на най-известните български съкровища. 

 

Книгата излиза паралелно с откриването на гостуващата изложба на тракийските съкровища „Епопея на тракийските царе” в Лувъра. В нея се разказва за 20 от най-вълнуващите съкровища, открити у нас, между които Панагюрското златно съкровище, Вълчитрънското, Рогозенското, Врачанското, Летнишкото и други.

 

"Имало едно време едно прасе, което в продължение на една година се хранило от масивна златна купа на 3600 години. Това не е приказка, а истинска история, която се е случила през 1924 г. в село Вълчитрън, близо до град Плевен…” 

 

Така започва историята за едно от най-известните съкровища на България, а по нататък ще стане ясно защо и как златната купа, която сега се намира в Археологическия музей в София, е служела за купа на прасето в кочината, как хората от Вълчитрън са се сдобили със златни зъби, направени от части от съкровището и много други забавни, почти невероятни истории.