"Аз съм посланик на българския талант по света", казва оперната певица

 

Световноизвестната оперна певица Соня Йончева пристигна у нас, за да изпълни свои коронни роли от опери заедно със Софийската филхармония. През този сезон Соня Йончева е звезда на Метрополитън опера и наред с участията си в Америка, пее и на сцените в Монако и в Кралската опера „Ковънт Гардън” в Лондон.


Графикът на 33-годишната оперна прима е планиран за следващите пет години напред.


„Това е нормално. Един артист да знае къде и кога ще пее през 2019 или 2020 година, поне днес така стоят нещата”, разказва Соня Йончева.


Предложението да пее в „Метрополитън Опера” в Ню Йорк идва само пет седмици след раждането на сина й Матео.


„Наистина ли сте репетирали партитурите, докато го кърмите? - Абсолютно вярно, да, през нощта”, потвърждава оперната певица.


Макар че определят Соня Йончева като най-ярката нова звезда на Америка, тя се смята по-скоро за посланик на България по света.


„Не съм звезда на Америка, не съм и звезда на интернационално ниво, но съм посланик на изкуството и на таланта - българския талант”, на мнение е тя.


За големите световни сцени я открива Пласидо Доминго, а първият й голям проект на сцена е, когато е само на 25 години. Тогава пее в мюзикъл заедно със Стинг. Оперната прима признава, че винаги се вълнува от срещата с родната публика.


„Приятно и в същото време е малко страшничко, защото човек вкъщи винаги иска да даде всичко най-добро от себе си. Знам, че българската публика е една от най-горещите, най-бурните и най-страстните”, казва оперната певица.


А как си обяснява успеха по големите световните сцени?


„Както в живота, така и на сцената, се стремя да бъда искрена с публиката. Когато сме чисти и искрени, винаги е символ на успех, според мен”, казва Соня Йончева.


Цялото интервю на Соня Йончева пред Мариан Станков - Мон Дьо гледайте в събота, в предаването „Събуди се”.