И това - независимо дали са електронни, или хартиени

 

Електронни или хартиени, учебниците трябва да бъдат променени.Това заяви министърът на образованието и науката Тодор Танев. 

 

"Информационните технологии навлизат в образованието и трябва да направим всичко възможно да се справим с тях, като нормативна рамка, обучение, експерименти, които да послужат като оценка на въздействието и финансовия въпрос, свързан с няколкото елемента на информационните технологии", изтъкна Танев.

 

"Досега от края на миналата седмица имаме план за информационните технологии на МОН. Този план има срок, в който ще бъде обсъждан. Този въпрос е особено важен и затова държа на професионални мнения", изтъкна Танев, цитиран от БГНЕС. Той изрази мнение, че досега нещата са се правили на парче и се подписвали договори, които са изглеждали достатъчно мотивирани.

 

Днес отчасти беше представена Единната електронна съобщителна мрежа (ЕЕСМ) в сферата на образованието. Танев подчерта, че при изготвянето ѝ, което е съвместно с МТИТС, е използван опитът и най-вече грешките на съседни държави.

 

Стана ясно, че през тази година към системата ще бъдат добавени университети в седем града - София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Шумен, Велико Търново и Плевен. Виктор Атанасов, оглавяващ дирекция в МОН, заяви, че целта на МОН е в следващите три години да успее да включи всички институции от системата на образованието в една единна електронна мрежа. Вървим в посока на електронно цифрово съдържание на образованието, добави той.

 

Образователният министър обяви, че ЕЕСМ ще струва около 135 млн. лв. в тригодишен период. Относно това дали след внедряването на тази система няма да отпаднат хартиените учебници, Танев заяви, че те имат своята роля и МОН няма намерение да ги премахне.

 

"Но учебниците, които сега се използват, не може да се използват повече. Електронни или хартиени, учебниците трябва да бъдат променени. Ще започнем с учебниците от 1 до 4 клас, които не са толкова обемни", заяви Танев. Той коментира, че във всички учебници има проблеми, но в някои от тях са доста повече. "Ще се хванем с тези няколко, за които учители и родители имат право да протестират. До две седмици обещавам да кажа кои са учебниците, които подлежат на промяна", обяви министърът.

 

Запитан какво се случва с Фонд "Научни изследвания", той отвърна, че днес е имало заседание на политическия кабинет на МОН за фонда и единствена точка е била списък на новото ръководство. "Бройката е същата. Стигнахме до разбиране помежду си какъв да е списъкът на новото ръководство. Днес ще бъде обявен съставът на Изпълнителния съвет на Фонда", каза Танев.

 

Той коментира и публикации в медиите, че има политически уволнения в МОН. Като заяви, че към момента е насрочена проверка от ДАНС и прокуратурата в някои дирекции и центрове към МОН, сред които - Център за развитие на човешките ресурси, Дружество "Ученически отдих".

 

От своя страна зам.-министърът на транспорта Валери Борисов заяви, че образованието е задача на цялото общество, а не само на едно ведомство, посочвайки МОН.

 

"Министерството на транспорта, работейки за електронното управление, смятаме, че ще дадем категоричен тласък и на електронното образование. 58 училища в 29 слабонаселени места ще имат широколентов достъп до интернет. Не трябва да изоставяме сънародниците си в слаборазвитите райони. Ще се създаде и свързване на университетите към Единната електронна съобщителна мрежа (ЕЕСМ). По този начин нашите университети ще могат да обменят информация с чуждестранни университети", каза още Борисов. 

 

Снимка и видео: БГНЕС