Продуктите от месо и яйца са най-рисковите, алармира д-р Ангел Кунчев

 

За миналата година имаме регистрирани 15 взрива от хранителни отравяния, те са засегнали над 270 души. Това съобщи д-р Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор, цитиран от агенция БГНЕС.

 

Това е около средната бройка за такива хранителни отравяния и е хубаво, че не се увеличават, допълни той. "За миналата година няма смъртност сред тези 270 засегнати лица. За 11 от тях имаме точна представа какво ги е предизвикало, чрез лабораторни изследвания сме доказали кои са причинителите. И както и в предни години, две са основните групи, които предизвикват такива хранителни отравяния – салмонелата и стафилокок", каза д-р Кунчев.

 

По отношение на мястото - от тези 15 седем са след консумация на храна, приготвена от заведение. За щастие малка част от тях са детски градини и ясли. С уточнението, че не е правил проверка, д-р Кунчев каза, че мисли, че за миналата година няма такъв случай от тези 15. Има в училищно организирано хранене и най-вече в заведения за обществено хранене. Осем са в семейна среда в различни домакинства.

 

"Храната като проблем започва да заема все по-голямо място по отношение здравето на хората, каза инспекторът и посочи, че се очертават няколко фактора на външната среда, които най– пряко влияят. Един от тях е храната, но не само като безопасност, а и като хранителни качества, обездвижване, замърсена околна среда и стресът. Той посочи, че МЗ за изминалите 1-2 години разработва препоръки за хранене. На базата на тях са приети три наредби за различните възрастови групи, разработени са сборници с рецепти.

 

Проф. Веселка Дулева – национален консултант по хранене и диететика и началник отдел "Хранене и диететика" в НЦОЗА посочи, че и ние, спазвайки прости правила, бихме могли да осигурим безопасността на храната.