Цвятко Георгиев предлага смяна на името на ДАНС

 

"Като препъни камък пред осъществяването на редица реформи става тяхното финансиране". Това заяви заместник-министърът на вътрешните работи Цвятко Георгиев на дискусия на тема "(Не)сигурни реформи в сектор "Сигурност?".

 

Георгиев заяви, че налице са няколко възможни хипотези. 

Още по темата

"Едната е сектор "Сигурност" да се снабди с нови закони - не че до момента е властвало беззаконие. Аз предпочитам фразата, че липсва модерна законова уредба. Друга хипотеза е законите за сектора да не се приемат - няма промяна, настъпва отлагане. Има и трета хипотеза - да се приемат част от тях. А съществуването на няколко хипотези вече е несигурност", смята зам.-министърът.

 

Той предлага смяна на името на ДАНС на "Държавна агенция за контраразузнаване". Сегашното наименование е малко повърхностно, изтъкна той, цитиран от БГНЕС. Това било и по-коректното наименование за дейността на ДАНС.

 

Според Георгиев пенсионната реформа в сектора също е фактор за несигурност. По мнението на заместник-вътрешния министър, който е и преподавател в НБУ, сигурността е най-неравномерно регулираният сектор, в който съжителстват закони от трето, второ и първо поколение. 

 

"Сектор "Сигурност" е построен пирамидално със строги йерархични връзки, но има липса на координация между структурите за сигурност – какъвто е случаят с КТБ, атентатът в Сарафово", конкретизира Георгиев. Той смята, че във всички сегашни закони няма съществено развитие по парламентарен, граждански, административен контрол върху сектор сигурност. В резултат на това секторът е непрозрачен и неконтролируем за гражданското общество, убеден е той.

 

Дискусията е по повод четирите законопроекта, внесени в Народното събрание, които целят да регламентират сектор "Сигурност".

 

Снимка/Видео: БГНЕС