На територията на цялото Черноморие има 297 плажа

 

"Остава отворен юридическият въпрос как да се намери най-доброто решение за стопанисване на дюните, които се намират в частни терени". Това заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова на кръгла маса на тема "Актуални проблеми на устройството и опазването на българското крайбрежие". 

Още по темата

 

На територията на цялото Черноморие има 297 плажа, като общо дюните по тези плажове и прилежащи територии са 4654 декара. От тях 3273 декара са терени, които са частна собственост. От тези 3273 декара около 2600 са в урбанизирани територии, като става дума за общо 140 частни имота. От останалите терени с дюни 335 декара са общинска собственост, а останалите 1000 декара с дюни са имоти държавна собственост, обясни Павлова, цитирана от БГНЕС. 

 

В момента екипите на Агенцията по кадастъра и фирми наети специално имат задача да насложат картите от 2012 с актуализацията на тези 41 плажа, на които има дюни. В края на май тези карти, отразяващи морски плажове и прилежащи дюни ще бъдат актуализирани, а през лятото ще започне процеса по нанасянето на тези специализирани карти в кадастралните карти. След това ще има възможност за обжалване на тези кадастрални карти, което не е ясно колко време ще продължи. 

 

Снимка/Видео: БГНЕС