Едва прохождаме в публично-частното партньорство, каза пред бизнеса Даниела Везиева

"Планът "Юнкер" е предизвикателство за страната ни". Това констатира зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева по време на бизнес закуска на тема "България от Шенген до Брюксел", организирана от Български форум на бизнес лидерите, съобщиха от пресслужбата на Министерството на икономиката.

 

Основната причина според нея е, че ключови за успеха на даден проект, който кандидатства за финансиране по плана, ще са иновациите и използването на публично-частни партньорства. И двете са сфери, в които България тепърва трябва да работи„Планът "Юнкер" е изцяло обвързан с публично-частните партньорства като механизъм за финансиране и само чисто публичното финансиране няма да бъде достатъчно, за да се задвижат подобни проекти”, коментира зам.-министър Везиева.

 

По думите ѝ, като страна все още нямаме традиции в публично-частното партньорство (ПЧП) и тепърва прохождаме в него. "Вторият сериозен момент и предизвикателство пред нас са иновациите", допълни заместничката на Божидар Лукарски. Според нея планът "Юнкер" е сериозно обърнат към иновации, дигитализация и индустриализация: "Темите за здравето, за живота, за възстановяването на личността, са едни от най-важните, които са свързани с целия програмен период”.

 

"Ние сме внесли няколко проекта за финансиране по плана "Юнкер" и единият от тях е тясно свързан с иновации в сферата на производство на биопродукти и възстановяване на здравето", коментира тя. Зам.-министърът изрази надежда, че „този проект ще достигне до класиране, като подчерта нуждата от повече информация от страна на ЕК по отношение на това какъв ще бъде механизмът на оценка на проектите”.

 

С цел подобряване на бизнес средата в България, Везиева припомни, че една от идеите на правителството е „да въведе механизма за оценка за въздействие, така че ефектът върху ползвателите на нормативната база да бъде ясен и адекватно премерен”.

 

България няма традиции в публично-частното партньорство, тепърва ще трябва да го развиваме...
- Даниела Везиева

Друга тема, която бе повдигната на срещата от страна на бизнеса беше по отношение на проекта за Закон за обществените поръчки (ЗОП) и сферите, които се запазват за специализирани предприятия.

 

„В тази насока има сериозна необходимост от изработването на механизми за проверка на специализираните предприятия с хора с увреждания, на техните възможности и съдържание с цел ограничаване на възможностите за злоупотреба от страна на фирми, които доскоро не са се ползвали със статут на специализирани”, обясни на участниците Даниела Везиева.

 

Изказаното мнение от страна на бизнеса е, че „отдаването на повече правомощия на самите възложители за определяне на поръчки за специализирани предприятия ще осигури по-оптимално разпределение”. Зам.-министърът отвърна, че „на този етап има достатъчно време тези съображения да бъдат взети предвид в рамките на общественото обсъждане на проекта”.

 

На събитието присъстваха също така вицепремиерът Меглена Кунева и изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев, допълват от икономическото ведомство. 

 

Припомняме, че планът на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер предвижда масово привличане на бизнеса за ПЧП из целия Европейски съюз (ЕС), като целта е да се наберат средства за инвестиции, за които нито Брюксел, нито страните-членки разполагат с достатъчно налично финансиране.

 

По този начин екипът на новия шеф на ЕК иска да привлече от бизнеса цели 315 млрд. евро, от които по-малко от 10% ще са от бюджета на ЕС. Една от първите реагира най-голямата икономика в Централна и Източна Европа в лицето на Полша - властите във Варшава намериха 8 млрд. евро за плана "Юнкер".