В еврозоната или извън нея?

Вече сто дни Алексис Ципрас е премиер на Гърция, а равносметката е твърде неясна. Въпросът към Атина и кредиторите е: „Трябва ли страната да остане в еврозоната?

 

Тази идея не е нова. Когато през кризисната 2011 г. Георгиос Папандреу, тогава премиер, предизвика световна паника със съобщението си за референдум за новия спасителен

Още по темата

план, стана ясно, че с него е свършено, а редиците на гордите някога социалисти на Папандреу рязко се стопиха.

 

Сега дойде моментът Ципрас да си спомни за това. Неговите сто дни управление минаха, а „Сириза” съвсем отскоро осъществи метаморфозата от политическа секта към народна партия. 

 

Всички проучвания сочат към едно: мнозинството гърци искат еврото да остане. Поради това на Ципрас не му остава почти нищо друго, освен да търси компромиси, пък били те болезнени, с кредиторите от еврозоната. Затова лидерът изпрати идеята за референдум да се рее във въздуха като заплаха. И то не за да стресне останалата част от ЕС – както стори някога Папандреу, а за предупреждение на опортюнистите в неговата собствена партия. 


Гърция вече загуби твърде много време, за да вкара в ход в реформи, които в крайна сметка да донесат пари в празната й каса. Ципрас не може да си позволи да остане още няколко седмици в изчакваща позиция. В противен случай и последните инвеститори ще избягат от южноевропейската държава. Затова сега правителството трябва да вземе да избира между своята партия и нуждите на онези гърци, съсипани от грижите за бъдещето на страната си. 


Могъщите кредитори в ЕС и МВФ също са отговорни за несигурността в Атина. Те трябва бързо да си признаят какво реално искат: да подкрепят слабо правителство в Атина въпреки всички притеснения, или да оставят една страна на ръба да се срине. Вариант едно: Гърция остава политически пациент. Вариант две: пълен риск.