Малки и големи да се докоснат до историята на Българската армия

 

С духов оркестър, гергьовски народни обичаи и войнишка боб чорба Националният военноисторически музей (НВИМ) посрещна посетителите си в Деня на храбростта.

 

Малки и големи да се докоснат до историята на Българската армия. Тържествата в Деня на отворените врати, организиран от музея, започнаха с дегустация на боб чорба. Ястието, което за мнозина български мъже е символ на времето, прекарано в казармата, бе приготвено от военен готвач и подгрято във военна кухня.

 

По-късно, в кино залата, младежи и девойки в народни носии представиха красотата на българския фолклор и всичко онова, което свързваме с Гергьовден – зелената гергьовска люлчица, наричанията за плодородна година и ритуалното доене на овцете. Последваха и изпълненията на духовия оркестър на Сухопътните войски, пише БГНЕС.

 

Най-радостни бяха децата – както заради възможността да "управляват" танкове и военни хеликоптери, така и да се видят в камуфлажни униформи.

 

За ценителите на изкуството пък, музеят бе подготвил специална изложба с творби на емблематични български художници като Владимир Димитров-Майстора, Сирак Скитник и Никола Танев. С майсторски нарисуваните картини те разказваха за епичните битки и болката от войната.