Разбрахме ви за бетонирането и какво? Тепърва ще проверяваме кой, какво и защо, казват от РИОСВ-Бургас

 

Пореден случай на излят бетон на плажа и нова провери по зрителски сигнал, изпратен в рубриката "Моята новина”. Този път става въпрос за плажа на Националната спортна академия (НСА) в Несебър.

 

Дълги години ръководството на академията и собствениците на постройки в Равда, които трябва бъдат хотели, спорят как да се стига до пристана. Така се ражда "бетонно чудовище" - бетонен  път, който води към пристана и се намира само на около 3 метра от морския бряг.

 

Бетонният път останал почти година незабелязан заради пропускателния режим в базата. Ако се измери разстоянието от морския бряг до бетоновата плоча, то ще се види, че стaва дума за едва два метра и 80 сантиметра.

 

Бетонът бил излят през пролетта на миналата година - седмици, след като ръководството на НСА и собствениците на новостроящ се хотел в близост спореха пред медии и полиция кой е собственик на терените. 

 

Нова телевизия потърси за среща един от големите инвеститори в недовършения комплекс, който също се намира на десетина метра от водата. Фирма-изпълнител не открихме на терен, тъй като строежът е замразен от месеци. Разбрахме, че има договорка между инвеститора и НСА за изграждането на пътя. И двете страни потвърдиха това.

 

РИОСВ- Бургас коментира снимките и подадения сигнал. Въпреки предупреждението на Нова, директорът Таня Манолова се опита да се скрие с две от подчинените си.

 

Тъй като плажът не бил защитена територия, проверка трябвало да направи и Община Несебър. От там се ангажираха със случая. Дали регионалната екоинспекция в Бургас ще предприеме адекватни мерки, за да премахне поредното бетонно чудовище върху български плаж, предстои да разберем. 

 

Репортер: Цеца Алексова