Докога ще продължи работата се очаква да стане ясно тези дни


Все още продължава работата по разчистване свлачището на главен път Е-79 в Кресненското дефиле, предаде БГНЕС. Скалната  маса се свлече на 5 март сутринта и засипа пътя. 

 

Между свлачището и река Струма има обходен маршрут и преминаващите ползват него. Там обаче често се налага спиране на трафика, когато на върха работи багера, или когато свлечената скална маса и пръст се товари върху камиони. 

 

Преди дни скален къс падна и проби микробус. Работата по разчистване тъкмо бе възобновена след близо 20-дневно прекъсване, тъй като багерите бяха преместени на другата кариера в непосредствена близост до ЛОТ 4 на магистрала „Струма”.

 

Именно строителството на ЛОТ-4 е приоритет пред разчистването на свлачището.

 

На „Струма" са нужни още стотици кубични метра инертни материали за насипване трасето на бъдещата магистрала. А тя се добива от свлачището-кариера на входа на дефилето.

 

След инцидента в петък са въведени крути мерки в района на свлачището. Когато се налага трафикът да бъде спиран, вече се поставят конуси на пътното платно. Поради характера на работа в района на обходния път, който преминава по землена настилка, се вдигат облаци прах. А водачите недоволстват. 

 

Днес на обекта се разчистваше свалената предните дни скална маса от двата края на пътя-откъм входа на дефилето и откъм малкия, "прав" тунел. 

 

Докога ще продължи работата по разчистването на свлачището ще стане ясно тези дни. 

 

Снимка/Видео: БГНЕС