Причината е нерегламентирано влагане на растителни мазнини

БАБХ ще наложи максимални санкции на производителите на масло, които подвеждат потребителите. Наказанието е за трима производители и е заради нерегламентирано влагане на растителни мазнини, се посочва в съобщение на Българска агенция по безопасност на храните. 

 

След последните лабораторни изследвания, при единия от производителите е констатирано повторно нарушение от началото на годината, за което Законът за храните предвижда максимална санкция от 6000 лева.

 

По-рано изследване на две независими лаборатории по поръчка на организацията „Активни потребители” разкри, че близо половината от кравето масло у нас не е масло. 40% от продуктите съдържат опасни немлечни мазнини. 
 
 

 

От началото на годината Агенцията по безопасност на храните е изследвала 37 проби на масло за наличие на растителни мазнини. Лабораторните резултати са показали нерегламентирано влагане на растителни мазнини в 5 от пробите, уточнява се в съобщението. Законодателството предвижда в такива случаи изтегляне на наличната продукция от изследваните партиди, която се преетикетира и може да се предлага на пазара като „Имитиращ продукт“, но не и като „Масло“.

 

Според действащото законодателство това не е опасен продукт, но подвежда потребителите. Агенцията съставя акт за установяване на административно нарушение, като Законът за храните предвижда налагане на санкция в размер на от 2000 до 4000 лв. при първо и от 4000 до 6000 при второ нарушение.

 

За да се гарантират правата на потребителите се налага и учестен мониторинг на предприятието.

 

Повече по казуса си припомнете във видеото!