Служителите на реда са против предложената пенсионна реформа в сектора

От 12 юни служители на затворите и съдебната охрана, както и полицаи от цялата страна, започват протестни действия, информира БГНЕС.

 

Служителите на реда са против предложената пенсионна реформа в сектора и за подобряване условията им на труд. Те се заканиха да направят и палатков лагер пред Народното събрание, за да следят отблизо гласуванията на промените от депутатите.

 

Протестите им започват в петък следобед в центъра на София. В 17:00 часа участниците ще се съберат в градинката пред църквата "Свети Седмочисленици" и сградата на МВР, за да се отправят на шествие по централните столични улици. Протестиращите ще стигнат до сградата на Народното събрание, за да заявят, че са против промените в осигурителната система за заетите в сектор "Сигурност" и за реформи в МВР, и сектор "Сигурност".

 

Работещите в ГДИН и ГДО остро се противопоставят и на намеренията на екипа на правосъдния министър Христо Иванов за преструктуриране на двете главни дирекции и предприетите вече мерки за съкращаване на персонал. Работещите в местата за лишаване от свобода и колегите им от съдебната охрана са категорични, че вместо съкращения има необходимост от увеличаване на надзорно-охранителния състав, за да се гарантира охраната на затворниците и на сградите на съдебната власт.