В южната ни съседка масово теглят парите си от банките

 

Гърция пред фалит и банкова ваканция. След провала на преговорите с Брюксел хората в южната ни съседка са притеснени за спестяванията си и масово теглят парите си от банките.
Ще се стигне ли до реален фалит на Гърция и как това би се отразило на България?


Хората не искат да държат парите си в банки, а бизнесът не знае какво го очаква. Гръцката икономика трябва да расте, така ще има стабилност и всяко отлагане.


След провала на преговорите гърците изпитват във все по-голяма тревога и вземат предпазни мерки. Само за ден вчера беше постигнат абсолютен рекорд като от банки и банкомати бяха изтеглени над 600 млн. евро – 2,5 пъти повече суми от тези изтеглени в края на миналата седмица, в петък. След затварянето на банките голямото теглене продължи. С какви други мерки гърците затягат коланите?


Само след няколко месеца Никос и Костас завършват висшето си образование. Изход след това трудно виждат.


„На мен като студент ми е много трудно да продължа след като завърша университета. Не можеш да намериш работа, заплащането е малко и е трудно”, казва студентът Никос.


Сега обаче притеснения има не само сред младежите. Притеснени за работата си и доходите си са повечето хора в Гърция.  


„Нормално е, хората се притесняват, теглят парите си от сметките и се опитват да намерят по-сигурно място за спестяванията си”, на мнение е студентът Костас.


Тук в Солун почти пред всеки банкомат има хора, а през последния ден  тегленията на спестявания от банките расте с всеки изминал час. Пред банката намираме и Ева.


„Притеснявам се за парите си и затова сега ги изтеглих. Има много такива хора като мен”, казва Ева.


Съдбата на спестяванията на гърците изглежда все по-неясна. Банките може да затворят всеки момент, а сумите, които се теглят от банкоматите могат да бъдат ограничени. Както и размерите на електронните транзакции с адрес Гърция.


„Всичко е много трудно, защото гръцкото правителство трябва да направи финална сделка с ЕС и с МФВ – това е много важно за икономиката, за гръцкия бизнес, за търговията”, казва Йоргос.


Изход сега хората очакват от политиците. Малко разчитат на себе си. Като Сотирис – безработен от няколко месеца. И това, което се случва не го засяга.


„Ако ме обърнете с краката надолу, от джобовете ми няма да падне нито цент. Нямаш пари, нямаш проблеми”, казва безработния Сотирис.


Засега трудностите пред гърците не стоят пред финансите на българите. Премъпникамък може да има за икономиката ни заради бизнес отношенията на много наши фирми с гръцки компании. Това поставя и гръцкият бизнес в патова ситуация.


„Има голяма доза убеденост от страна на гръцкото правителство, че те са на правия път, но неотстъпчивостта им е проблем. Мисля, че и двете страни трябва да направят по една крачка едни към други. Неработеща банкова система няма как да има функционираща икономика”, коментира икономистът Цветослав Цачев.


Възможният изход обаче притеснява повечето.


„За нещастие, изходът за мен е да напусна Гърция – нямаш избор просто”, казва Никос.


Ако и в края на седмицата преговорите за Гърция достигнат до задънена улица – най-вероятно ще се стигне до банкова ваканция – т.е. през следващата седмица може да се наложи банките да затворят за няколко дни за да бъдат подготвени за контрола на транзакциите. Дали това ще стане предстои да видим.


Повече по темата гледайте във видеото.