Според инспектори масово липсват етикети и документи, а българските продукти се сортират лошо

 

Нарушения са разкрити на зеленчуковата борса край Петрич. Инспектори от Агенцията по храните се натъкнаха на масова липса на етикети и документи, както и на лошо сортиране на българската стока. От своя страна родните производители се оплакаха, че некачествена гръцка и турска продукция залива пазара. От днес Агенцията по храните започна масови проверки в цялата страна.

 

На тържището край Кърналово българската стока се оказа кът, а родните производители в патова ситуация.

 

„Продавам на безценица”, оплака се Васил Урдов от село Рупите. 

 

„Това е свободно движение на стоки в Общността. Ние не можем да забраним или да ограничим свободното движение на стоки в общността, защото ще търпим сериозни санкции от ЕС”, заяви Пламен Солачки от Областна дирекция по безопасност на храните в Благоевград. 

 

Тонове плодове и зеленчуци от Гърция, Турция и Македония чакат купувачи в горната част на борсата. Днес проверяващите започнаха именно от тях. 

 

„Установихме, че опаковките са чисти, отговарят на изискванията на наредба 16, имат обозначени клас на качество. Отговарят на това, което е на опаковката, еднородни са, сортирани са правилно”, обясни Димитър Петрунов от ОБДХ – Благоевград. 

 

Не така изрядна обаче се оказа българската стока. Няколко метра по-надолу липсват етикети и сортиране. Търговците се оправдават с липсата пари и мотивация. Чуждите плодове и зеленчуци подбивали пазара им. 

 

Още при първата проверка инспекторите санкционираха десетки търговци за документални нередности.

 

Повече гледайте във видеото!