Историята на Мария трогна зрителите на Нова

 

Стотици хора се трогнаха от историята на младата майка с множествена склероза, която Нова Ви разказа миналата събота. 

 

Мария остава съвсем сама с грижите за десетгодишния си син. Единственият човек, който й протяга ръка, е нейна приятелка от детството. Седмица по-късно желаещите да помагат вече са стотици. 

 

Миналия месец Станимир губи баща си. Гладът, който спохожда детето и майката, е най-малкият проблем в тази къща. Болестта на Мария прогресира. Докато вярата й в човещината угасва. Некролозите на портата й обаче трогват само Гери, дошла от София в Попинци за погребението на баща си. Тя поема всички насъщни разходи на осиротелите майка и син, взема ги при себе си в столицата, но семейното й жилище е тясно за постоянно съжителство. А и, да откъснеш човек от корените му,  е решение под диктата на отчаянието. 

 

Най-близката поликлиника е на 20 километра от Попинци. Ако рехабилитатор посещава Мария, процедурите се плащат. На везните са няколко туби бензин и няколко пъти по 300 лева. Срещу човешкия живот, който няма цена. И който Мария иска не за себе си, а за сина си.

 

Още преди Мария да повярва в човещината и да си отвори банкова сметка, започват да пристигат по 100 и по 200 лева. Не закъснява и първият обещан крупен превод от 5000 лева. Пари обещават хора от цял свят. Жители на близки и далечни кътчета на България предлагат транспорт до поликлиниката. Млади влюбени от София канят майката и сина да споделят жилището им. Болни, с диагнозата на Мария, й споделят опита си. Рехабилитатор започва  20 безвъзмездни процедури в дома й. Желаещ да заплати следващите 20, вече има. До миналата седмица няколко крачки са предела за Мария. Днес тя има сили за много повече.

 

Репортажът от миналата събота е гледан и от попинчани. Решили са и те да помогнат. С транспорт, дрехи и обувки. И благотворителен концерт. С Гери уточняват целта - Мария да усети приятелството, което в нужда се познава.