Стотици хиляди хора се отправят на ваканция в пиковия отпускарски ден на сезона на отпуските

В пиковия отпускарски ден на сезона на отпуските, когато стотици хиляди хора се отправят на ваканция, по пътищата във Франция се образуваха огромни тапи. По данни на френската полиция, цитирана от БГНЕС, общата дължина на задръстванията в средата на деня достигна 972 км – рекорд за това лято.

 

От Париж отпускарите обикновено тръгват в петък вечерта или през нощта, затова в града и областта задръстванията бяха скромни – едва 10 км.

 

Най-тежка бе ситуацията в централна Франция, в района на Лион. Там колоните едва пълзящи автомобили достигнаха 82 км в двете направления

 

Много часове чакаха автомобилистите да преминат под Монблан в Италия по двата основни тунела. Отчасти забавянето е в резултат на новите норми за безопасност, ограничаващи броя на транспортните средства в тунела, за да се избегнат катастрофи и гибел на хора при евентуално възникнали пожари.

 

За тапите има вина и времето. В редица райони на централна и източната планинска част на Франция има бури и проливни дъждове.

 

След днешния напрегнат "червен" ден утре се очаква оранжев код за опасност.

 

Преди седмица в събота при масовото заминаване и пристигане на отпускали във Франция се образуваха задръствания по пътищата с обща дължина 880 км.