Фекс Манури ще плува, бяга и кара велосипед из цяла Европа в рамките на десет дни

 

В неделя на обяд в Гребния канал на Пловдив французинът Фекс Манури започна ултратриатлон през Европа, с който ще се бори за световен рекорд. Манури ще преплува 33 км в Гребната база - около 14 дължини, съобщава БГНЕС. Очаква се да приключи в 3 часа през нощта срещу понеделник. 


След пет часа почивка Манури се качва на велосипед и тръгва на преход от от 2 000 км през редица държави на Стария континент.


Следващата част от ултратриатлона са 300 км, които той ще пробяга до Париж. Планирал е да приключи всичко до десет дни.


Фекс Манури е първият французин в класацията на Международната ултратриатлон асоциация и е на 16-то място в световната ранглиста. Той е учител по математика, семеен, с шест деца.


Активните му тренировки са по 20 часа седмично. Досега най-дългото разстояние, което е преплувал наведнъж, е 30 км. Днешното изпитание е рекорд и за него.


Фекс Манури започва голямото си приключение от Пловдив по поне две сериозни причини. Първата е наличието на условия за подобно плуване в Гребния канал, а втората е дългогодишната дейност на френската фондация „Бон Мин”, която подпомага домове за деца в Пловдив и областта. Французинът е превел на фондацията 1000 евро, които му останали от подготвителната кампания на ултратриатлона. По време на изпитанието ще бъде сниман видеоклип, който ще се показва на благотворителни вечери, където също ще се събират средства за подпомагане на домовете. Манури предпочита средствата да се влагат в спортни проекти за децата.


Подкрепа на френския състезател в неделя оказа и световният ни шампион по плувен маратон Петър Стойчев.