Това е изводът от анализ на Института за пазарна икономика за последните 10 години

 

Българската икономика расте бавно, гръцката пропада бързо, а най-оптимистична е ситуацията в Румъния. Това е изводът от анализ на Института за пазарна икономика за последните 10 години. В какво сме по-добри от съседите?


Първо ще се сравняваме по нива на безработица. Почетната стълбичка преди 10 години изглежда така: най-ниска безработица в Румъния, следва Турция и на трето място Гърция. Нас ни няма. 10 години по-късно картината се променя. Румъния и Турция остават начело, но ние изместваме Гърция и се нареждаме на почетното трето място.


Ако погледнем заетостта – преди 10 години най-висока е била в Гърция, следва Румъния, а ние сме на трето място. През 2014 г. обаче картината се променя. Българите и румънците си делим почетното първо място, следват Сърбия и Турция.


Означава ли това, че донякъде сме изместили гърците? Донякъде да. Но пък и днес стандартът на живот в Гърция е 72% от средното за Европейския съюз. В България процентите са доста по-ниски 50 (45%). Кога ще ги стигнем, проверихме с Димитър Иванов.


Преди два месеца ви запознахме с Ясенка – продавачка в магазин за дрехи в Александруполис.


„Ако някой бъде засегнат от тази криза, това ще бъдем ние – емигрантите”, каза тогава Ясенка Симидчиева.


Днес магазинът е затворен, а Ясенка безработна.


„В момента, в който започнаха да дават на гърците само по 50 или 60 евро от банкомат, хората започнаха да мислят повече за храната, за ежедневните разходите”, разказва Ясенка.


Съдбата на Ясенка, според изследването, е характерна и за съдбата на Гърция.


„Само преди 5-6 години дори безработицата в Гърция беше много ниска. Особено в сравнение с тази в Македония, където тя по традиция е висока. Вече я доближава”, обяснява Явор Алексиев от Института за пазарна икономика.


Според изследването, превъзхождаме Гърция най-вече по линия на икономическото развитие и стабилност. Доказателството търсим отново в магазин за дрехи. Този път в София.


„Това, което планирах като приходи, се изпълни като прогнози. С времето нещата стават по-добре”, казва Яна Вичева, собственик на магазин за ръчно правени стоки и дрехи.
А преди по-малко от месец Яна отворила и втори магазин.


„И ще можем да отворим живот и здраве трети на пролет”, казва с радост Яна Вичева.


И все пак - стандартът на живот в Гърция остава по-висок от нашия. Предвид кризата в страната и това може да се промени.


„Те изостават, а ние напредваме. Лека полека, ако нещата продължат така след 5-6 години стандартът на живот в България ще достигне този в Гърция”, обяснява Явор Алексиев от Института за пазарна икономика.


Добрите новини за България обаче свършват дотук. Защото дори и в известна степен да превъзхождаме задлъжнялата ни съседка, вече сме доста зад румънците.


„Действително румънците са доста по-добре от нас. Бих казал дори, че през последните две години тази разлика се увеличи”, пояснява Явор Алексиев от Института за пазарна икономика.


По всички изследвани показатели сме по-добре и от македонците, и от сърбите. А с Турция сме 50 на 50.


Повече по темата гледайте във видеото.