Това обаче трябвало да бъде временна мярка, а не постоянна

"България ще подкрепи предложението за разпределянето на мигрантите в ЕС, но като временна, а не като постоянна мярка”, съобщи пред български журналисти в Брюксел вицепремиерът Румяна Бъчварова, която пристигна за извънредното заседание на Съвета на ЕС по вътрешни работи, пише БТА. 

 

По нейните думи България не поставя условия, за да подкрепи предложението на ЕК за разселването на 120 000 мигранти. Механизмът, който е представен за изчисляването на квотите, отразява особеностите на отделните държави и е съобразен с тях, посочи Бъчварова. Големият проблем е в броя, който ще бъде разпределен по логиката на тези квоти, поясни тя. 

 

"Сега говорим за 120 000 души, само преди няколко месеца говорихме за 40 000. Ако не повишим сигурността по външните граници на ЕС, само след няколко месеца може да говорим за много повече”, коментира Бъчварова.

 

"Нашата позиция ще бъде да търсим възможностите за постигането на решение. Ако се приеме решението за разселване, тогава ще го подкрепим, то е справедливо. Подходът, който се предлага, включва възможността всяка държава, ако попадне в тежка ситуация, да се възползва от това право. Същевременно смятаме, че това не може да бъде постоянен механизъм”, поясни още Румяна Бъчварова.