Причина станаха протестите срещу бежанците

Финландия започна гранични проверки за пристигащи от Швеция бежанци в северния град Торнио. В града имаше и протести срещу притока на бежанци, предадоха „Ройтерс” и БТА.

 

Отсега нататък хората, които пресичат границата в Торнио, ще бъдат проверявани от полицията, съобщи финландското вътрешно министерство. Търсещите убежище няма да могат да продължават пътуването си към други места във Финландия, без да се регистрират като търсещи убежище.

 

Стотина финландци се събраха на протест в града с плакати, настоявайки за затваряне на границата. Според Асошиейтед прес в мирната демонстрация са се включили над 500 души, развяващи финландски знамена. 

 

Франс прес съобщи, че в протеста са участвали представители на крайната десница. Те са се обявили против приемането на голям брой бежанци във Финландия, отбелязвайки, че преди да стигнат дотам, бежанците са прекосили сигурни европейски страни, в които е трябвало да останат.

 

Във вторник в град Торнио ще заработи център за приемане на бежанци, информира АП.

 

Вчера финландското правителство заяви, че тази година във Финландия са пристигнали над 11 000 бежанци, предимно от Ирак. За цялата 2014 г. пристигнаха само 3600. Очакванията са, че до края на годината убежище във Финландия може да потърсят до 30 000 души.

 

Финландия обяви, че е съгласна да приеме своята квота от 2 на сто от 120-те хиляди бежанци, които ще бъдат разселени из Европейския съюз. Хелзинки обаче подчерта, че продължава да е против задължителни квоти.

 

Финландското правителство обмисля да намали средствата за бежанците. В момента един възрастен бежанец получава 316 евро на месец. Планира се орязване на парите за социална интеграция. За да се изплатят средствата, необходими за справяне с по-високата миграция, правителството обмисля да повиши данъка печалба и данъка върху приходите за печелещите най-много.