Една добра перука струва над 300 лева, а държавата отпуска само 100

 

Има ли монопол на пазара за перуки на онкоболни? Те не са евтини, а държавата е определила сума от 100 лева, която обаче в повечето случаи не стига. Притеснителното е, че перуките могат да се купят от едно място.

 

Перуката е единственият начин, по който Рени Танева и Евдокия Кичукова могат да запазят самочувствието си на нормални жени. След битката с рака на гърдата за тях започва битка с институциите за нова коса.

 

За тях купуването на перука се оказва по-сложно от очакваното. Двете жени дават всичките си пари за борбата с рака. Средствата им не достигат и за изкуствена коса. Една добра перука струва над 300 лева, а държавата отпуска само 100.

 

Освен че са недостатъчни, тези пари трябва да се похарчат на конкретно място, за да бъдат признати от държавата като разход за помощно средство. На хартия са одобрени 27 фирми. 12 в Софи, от които болните могат да си купят перуки с държавната помощ.

 

Проверка на "Събуди се" обаче показа, че повечето в списъка за столицата не се занимават с тази дейност. Така на практика години наред само една от тях е успявала да вземе парите. Потвърждават го и Рени и Евдокия.