Нургюл Салимова заслужи златото след победа над американската състезателка

 

12-годишно българче със световна титла в шаха. Нургюл Салимова заслужи златото след победа над американската състезателка.


На световното първенство в Гърция, България зае третото отборно място. Нашите момичета пребориха конкуренцията на 91 държави.


Цветя и бонбони за шампионката, пропътувала 300 километра. И двама родители, в очакване на най-голямата им радост.


„Единственото ми цвете е Нургюл. Нося цветята от Попово, за шампионката”, коментира майката на Нургюл, Гюлзар Салимова.


Тя е като всяко 12-годишно момиче. С разликата, че на тази възраст вече има 5 републикански титли от национални и европейски първенства. А от вчера и световна. Внучка е на майстор на спорта в кореспондентския шах. Живее заедно с родителите си в търговишкото село Крепча.


„Аз я научих как да мести фигурите. На четири започна. На 5 и половина получи първата си републиканска титла, беше още в детската градина”, спомня си бащата на Нургюл, Илхан Салимов.


Градината отдавна е останала зад гърба, а загубите и победите в шаха вече не са само детска игра. Не е ясно обаче на кого напрежението е в повече.


Без помпозност и с доза скромност родителите на Нюргул  разказват за постиженията й. А през това време пред националния стадион „Васил Левски” пристигат и другите бащи и майки, които очакват деца от отбора по шах.


Автобусът, с който шампионите пътуват от Гърция, най-сетне пристига. Шампионката победила конкуренцията на състезатели от Щатите, Китай и Русия.


„Най-малкото разсейване може да доведе до фатална загуба. Да си световен шампион не всеки го може това. Аз искам един да стана световна шампионка за жени”, казва Нургюл Салимова, световен шампион по шах.


С приз от световното се връщат й Диляна Иванова и Габриела Антова. Едната е трета в категорията до 8 години. А другата остава 6-та в класирането сред връстниците си.


Повече по темата гледайте във видеото.