Оттам се придържат към ясни процедури за осигуряване на безопасни условия за всеки полет

Изборът за кацане на резервно летище е решение на екипажа на самолета, казват от ръководството на въздушното движение по повод кацането на два самолета на летище Пловдив, поради лошите метеорологични условия на летище София, цитирани от БГНЕС.

 

Позицията на Ръководство "Въздушно движение" идва, след като силната буря в нощта срещу събота принуди два самолета да кацнат в Пловдив вместо в столицата. Тогава над 300 пътници останаха блокирани с часове в самолета, защото нямаше кой да ги обслужи. На аерогарата в Пловдив няма достатъчно персонал, който да покрива нощната смяна, липсва физическият контрол и персоналът, който да прикачва стълбата към самолета.

 

Днес от РВД заявяват, че на 21 ноември т.г. метеорологичната обстановка на летище София е усложнена. Преобладава силен южен вятър със скорост от 74 км/ч и пулсации до 118 км/ч. При такава обстановка ръководителите на полети от РВД са предоставили цялата актуална информация на екипажите, необходима им за взимане на решение в конкретната ситуация. Изборът за кацане на резервно летище е изцяло решение на екипажа на самолета.

 

Упоменаването на резервно летище е задължителен елемент при попълване на полетните планове от съответната авиокомпания, в случай на невъзможност за кацане на основното летище. В конкретната ситуация двете въздухоплавателни средства са посочили в полетните си планове, като резервно летище Пловдив. РВД не одобрява предварително представените от авиокомпаниите полетни планове, а ги получава за информация и се съобразява с тях.

 

Обслужването на въздушното движение от страна на РВД е осигурено при спазването на всички изисквания за безопасност. Предоставена е необходимата информация за метеорологичната обстановка и на други летища на територията на страната - Варна и Бургас, където условията са били по-лоши, отколкото тези на летище София. Осъществени са всички необходими координационни действия със заинтересованите страни.

 

РВД се придържа към ясно определени принципи и процедури за осигуряване на безопасни условия за провеждане на всеки полет и няма отношение към перонното обслужване от какъвто и да било тип. Организацията на тези процеси е в правомощията на летищната администрация, се казва още в съобщението на РВД.