"Не е ненормално депутат, главен прокурор или пък министър-председател да си говорят", заяви тя

 

Уволненият съдия от Софийския градски съд (СГС) Румяна Ченалова потвърди в студиото на "Здравей, България", че в изтеклите разговори с нейния бивш ръководител съдия Владимира Янева двете наистина си говорят за депутата от ДПС Делян Пеевски.

 

В четвъртък вечерта сайтът "Биволъ" публикува запис от разговор между съдиите по повод отстраняването на Янева, в който Ченалова първо казва: "На мене нещо ми е много мътно. Значи първо, Бойко ти праща там хората и тъка-тъка-тъка. След това Главният ти казва, че няма проблем”, а след това - "Делян е говорил с двамата. И изведнъж се появява това чудо". 

 

 

 „Предполагам, че става дума за депутата Делян Пеевски, тъй като съдия Владимира Янева поддържаше контакти с него и тя не го е крила”, обясни в студиото на "Здравей, България" Ченалова. "Не е ненормално депутат, главен прокурор или пък министър-председател да си говорят, въпросът е за какво си говорят и дали това нарушава законите на България", коментира тя. 

 

Не съм правила тези записи и не съм ги публикувала”, категорична беше тя. 

Още по темата

 

Дни след като в публичното пространство изтекоха първите записи на нейни разговори с бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, тя беше уволнена от Висшия съдебен съвет. На тези записи се чува как двете обсъждат явните и тайните договорки във властта.

 

„Не съм сигурна дали на записите се чуват откъси от един разговор или от няколко разговора”, заяви Ченалова. „Никога не съм търсена от политици, аз съм твърде "малка", за да ме търси някой”, каза още тя.

 

„Никога не съм приемала, че е нормално да има каквото и да е вмешателство в суверенитета на всяка една от трите власти. От записите личи, че определени хора от трите власти решават определени въпроси или съдби по един нерегламентиран начин”, каза още Ченалова. 

 

„Когато съм се произнасяла в своите актове, съм се съобразявала със закона”, твърди тя. "Делото „Соло” си го разпределих сама, когато бях дежурна. Делото беше внесено с изключително некачествено разследване. Прокуратурата беше намерила кухненски нож и без да назначи експертиза, беше внесла делото в съда”, заяви тя. 

 

Във връзка с друг запис, разпространен в четвъртък късно вечерта, на който се чува името „Делян”, Ченалова заяви: „Предполагам, че става дума за депутата Делян Пеевски, тъй като съдия Владимира Янева поддържаше контакти с него и тя не го е крила”.