Бюрокрация бави лечението му в чужбина

 

19-годишно момче от Шумен се бори за живота си повече от две години. Атанас Златев страда от рядка форма на рак и единственият му шанс е скъпа операция във Виена, където лекарите гарантират успех. У нас такава операция не се прави, затова семейството очаква Здравната каса да плати за нея. Отговор от институцията обаче засега няма. Приятели на момчето организират кампания в негова помощ.

 

„Когато бях на 16 години, получих остра болка в дясно. Шуменските лекари си мислеха, че е апендицит”, спомня си Атанас Златев.

 

Оказва се нещо много по-страшно – злокачествено образувание. Следват две тежки операции и шестмесечна химиотерапия.

 

„Тогава спрях училище, бях на самостоятелно обучение, върнах се, на скенерите всичко беше добре, бях в ремисия година и нещо”, допълни Атанас.

 

Идват абитуриентският бал и смелите планове за бъдещето. Наско иска да стане лекар, за да помага на хората. През август обаче болката в дясно се връща. Болестта също – по-страшна отпреди.

 

„Това са изпитания, които никой не трябва да преминава, камо ли детето ти”, каза Елена Златева, майка на Атанас.

 

„Още ми е трудно да асимилирам самия факт, че приятелят ми е болен от смъртоностна болест и че за да се оправи, се изисква някаква невъзможна и непосилна за семейството сума”, каза Диян Димитров.

 

Следва трета операция без резултат. И единствената надежда се оказва операция във Виена с гаранции за пълен успех, но тя струва поне 50 хиляди евро.

 

„Един ден на легло там е хиляда евро. Нашият престой ще бъде 15 дена или това са 15 000 евро само за легло”, каза майката на Наско. 

 

Поискали помощ от Здравното министерство. Прехвърлили ги към Здравната каса – да каже ще плати ли лечението или не. Те пък поискали цена и не посочили срок за отговор.

 

„Хората го написали в прав текст – не можем да дадем цена на операцията, тя се дава в края в операцията. В България тя не се работи и аз не виждам защо Касата се бави с отговора”, допълни майката на момчето.

 

Казали им, че комисията заседава два пъти седмично, да чакат обаждане.

 

Според Елена Златева това е: „Игра! Игра на човешки живот – той е на 19 години! Да, изпитание, игра на нерви е да чакаш решението на Касата да ти каже може ли да се случат нещата, не може ли, може ли детето ти да живее, не може ли. Вместо един родител да се грижи за детето си, да бъде покрай него, той трябва да се занимава с бюрокрация, администратори, едни хора в едни стаи, с едни бюра”.

 

„Трябва да се действа по-бързо, защото всяка минута е важна”, каза Наско.

 

Затова, докато институциите се бавят, приятели и непознати организират кампания в негова помощ. 

 

От Здравната каса увериха, че документите за операцията на Наско са изпратени за становище и по всяка вероятност средствата за нея ще бъдат изплатени от Касата. Все още обаче няма официален отговор. 

 

Репортер: Искра Урумова

 

За всеки, който желае да помогне на Наско да се излекува и да сбъдне мечтата си да стане лекар, е отворена дарителска сметка към Инвестбанк:

IBAN: BG02IORT80061002930200
BIC: IORTBGSF BAE: IORTBOOG
Титуляр: Атанас Петромилов Златев

 

Страница във Facebook – Да помогнем на Наско