8 са пуснати под гаранция, срещу други 11 няма да бъдат повдигани обвинения

 

Ден след мащабната операция срещу корупцията в митниците реалността вече не е така впечатляваща. От 33-мата задържани вчера митничари по-малко от половината остават в ареста, 8 са пуснати под гаранция, срещу други 11 няма да бъдат повдигани обвинения. 

 

В операцията по разбиването на престъпната мрежа на „Капитан Андреево” са ползвани СРС-та и кадри от видеонаблюдението. На тях ясно се вижда как митничарите получават  между 2 000 - 3 000 евро. 

 

Ден след акцията на „Капитан Андреево” изгревът дойде с километрични опашки от камиони. Докато чакат, шофьорите признават, че рушветите ги съпътстват от десетилетия. 

 

Въпреки всички мерки срещу корупцията през последните години, шофьорите казват, че нещата не са се променили много. Парите обикновено се дават с документите за проверка.

 

Засега няма данни парите от подкупи да са стигали до по-високи нива в митниците.

 

А новата смяна на „Капитан Андреево”, която трябва да обезпечи безпроблемната работа на пункта, опашката от тежки камиони тази сутрин надхвърли 10 километра.  Шофьорите мръзнат на минусови температури, а пътят се превръща в сметище.

 

Заради колоните от камиони преминаването през последните километри на магистрала „Марица” е опасно.

 

А извън нервите около безкрайното чакане, основна тема сред шофьорите на пункта е вчерашната акция срещу митничарите. Вече се разказват и различни истории кой колко е изкарал и къде ги е скрил.