290 от тях са деца до 18-годишна възраст

 

 

През празничните дни през най-голямата болница в страната - "Пирогов" - са преминали 1400 човека. 290 от тях са деца до 18-годишна възраст, а 200 са прекарали Коледа в лечебното заведение. 

 

Две деца са били спасени през коледните дни - едното след тежка катастрофа, другото е новородено, недоносено бебе. Както винаги, по тези празници кабинетите по травматология и неврохирургия са били най-натоварени. 

 

Става дума за пациенти с наранявания след битови скандали и сбивания. Лекарите припомнят, че пациентите с язва и хронични заболявания на жлъчката и панкреаса например, не трябва да забравят лекарствата и диетите си въпреки обилните празнични трапези. Тежки случаи има и в клиниката по токсикология.

 

„Говорих с лекари, които са дежурили тези дни и това, на което ми обърнаха внимание, беше че личният лекар не си вдига телефона. Пациентите нямат контакт с него, не могат да се обърнат за помощ и затова смятат, че трябва да дойдат в „Пирогов”, тъй като състоянието им го налага”, каза Мария Пойразова – „Връзки с обществеността” на "Пирогов".

 

Припомняме, че възстановяването на здравни права вече е по-скъпо. Всички здравно неосигурени, които искат да ползват безплатна медицинска помощ, трябва да платят вноските си за пет години назад, тоест 1400 лева.