Светът сведе глава в памет на убитите карикатуристи, ужасът обаче отново скова френската столица

 

Отново стрелба в Париж. В деня, в който се навършва година от кървавите атентати срещу редакцията на сатиричния „Шарли Ебдо”, въоръжен мъж се опита да нахлуе в полицейски участък, но беше застрелян от полицията. Той носел бележка, с която обявява своята принадлежност към ИДИЛ.

 

Измина една година от атентата срещу „Шарли Ебдо” и французите почитат паметта на любимите си карикатуристи. Скръбта, но и горчивината все още са осезаеми. Остават ред въпроси - какво бе направено, или по-скоро какво не бе направено и тероризма отново окървави Париж. Това е и посланието на редакцията на Шарли Ебдо, която излезе в последния си брой със заглавие „Година след това, престъпникът все още се издирва”.   

Още по темата

 

В деня, в който светът сведе глава в памет на убитите карикатуристи, ужасът отново скова Париж. 

 

„Нападателят е починал, след като полицаите са били принудени да открият огън по него. Той е идентифициран. В следващите часове ще разберем повече за него и за мотивите му”, заяви вътрешният министър Бернар Казньов.

 

Преди на нахлуе в сградата на полицията, мъжът крещял „Аллах е велик”. Първоначално се смяташе, че нападателят носел колан с експлозиви, но по-късно се оказа, че бомба няма, а коланът е имитация. 

 

Инцидентът става точно година след атаката на ислямисти срещу сатиричния седмичник „Шарли Ебдо” и минути след като президентът Франсоа Оланд благодари на полицията за усилията да опази сигурността.

 

„Вие защитавате френския народ. Вие защитавате техния живот, тяхната свобода! Терористите искат да атакуват този начин на живот, защото радостта, споделянето, културата ни събуждат у тях омраза”, заяви Франсоа Оланд. 

 

В последната година, след стрелбата срещу „Шарли Ебдо” и еврейския супермаркет, при които живота си загубиха 17 души, Франция е в състояние на повишена тревога. Въпреки това през ноември Париж отново беше окървавен, след като 130 души бяха убити при серия от координирани атаки срещу заведения. 

 

В неделя президентът Оланд, както и ред личности от френския политически елит ще присъстват на концерт на площад „Република”, където всички заедно ще заявят отново „Нас не ни е страх!”.