В последните години учени експериментират с метода оптогенетика

В последните години учени експериментират с метода оптогенетика и го усъвършенстват. Базираната на светлина техника би могла да лекува различни видове неврологични разстройства - от болестта на Паркинсон до депресии, пише Popular Science, цитиран от Агенция „Фокус”. 

 

Оптогенетиката лекува чрез насочване на светлина към неврони, което причинява временното им включване и изключване. Прилагането на техниката изисква извършването на две сериозни промени на биологичното устройство на животните. Най-напред изследователите модифицират гените на мишките, тъй като невроните не реагират на светлина по естествен път. Следващата стъпка е присаждане на импланти в мозъка, чрез които светлината се насочва към невроните. Тези инвазивни процедури правят метода неподходящ за хора.

 

Нови постижения в областта на оптогенетичните разработки обаче могат да позволят провеждане на тестове върху хора. Излъчващият светлина имплант може да се замести от лепенка, а това ще премахне необходимостта от хирургическа операция. Наред с това учените вече разполагат с нови инструменти за генетична модификация като CRISPR, въпреки че законовите регулации за прилагането му при хора все още са строги.

 

Ако експериментите преминат успешно, терапията може да стане достъпна в следващото десетилетие, отваряйки врата за използване на оптогенетика при множество други заболявания.