Няма опасност за живота и здравето на астронавтите Тим Пийк и Тим Копра

 

Мисията е прекъсната преждевременно, заради конденз в шлема на американския астронавт. Няма опасност за живота и здравето на астронавтите Тим Пийк и Тим Копра, информира "Ройтерс".

 

Двамата са се подготвяли за това с месеци на Земята и със седмици на Международната космическа станция. Астронавтите са прекарали часове в скафандрите си още по време на продължителните си обучения на Земята и твърдят, че са подготвени за най-лошия сценарий - връзката им с Международната космическа станция да бъде прекъсната.

 

 

Британският астронавт Тим Пийк и американският астронавт Тим Копра излязоха в открития Ккосмос, за да сменят развален регулатор на напрежението на външната страна на Международната космическа станция, съобщиха АФП и ТАСС.

 

Това е първото излизане на британски астронавт в открития Космос и трето за Тим Копра. Астронавтите трябваше да инсталират също кабели за адаптор на механизма за скачване на американските пилотирани кораби.

 

Заедно с Копра и Пийк на Международната космическа станция са руснаците Юрий Маленченко, Михаил Корниенко и Сергей Волков. Командир на екипажа е американецът Скот Кели. Корниенко и Кели са на Международната космическа станция от март 2015 г. и се очаква да станат първите, работили там цяла година без прекъсване.