Номинацията на бившия правосъден министър беше подкрепена от 152-ма депутати

 

Диана Ковачева е новият заместник на националния омбудсман Мая Манолова. Това реши Народното събрание, съобщава БГНЕС.

 

Общо 152-ма депутати подкрепиха кандидатурата на Ковачева при гласуването в пленарната зала.

 

„Ако я подкрепите, ще имаме един действащ, неуморен екип на омбудсмана, който ще работи за гражданите и обществения интерес”, заяви Манолова.

 

Тя припомни начина, по който се стигна до тази номинация.

 

Още по темата

„В изпълнение на ангажимента, който поех за прозрачност в работата на институцията и за реално взаимодействие с гражданския сектор, се обърнах към НПО да направи предложения за заместник-омбудсман”, обясни Манолова.

 

Така били получени девет номинации. От тях класира петима. След това се проведе изслушване на кандидатите от комисия към омбудсмана и бившият правосъден министър Ковачева получи най-много точки от всички кандидати - 22. 

 

Номинацията ѝ дойде от Асоциация „Прозрачност без граници“ и беше подкрепена от Съюза на юристите в България, Центъра за либерални стратегии, Сдружение „Гражданско общество и право“, Фондация „Европейски институт“, Сдружение „Франкофонски клуб за развитие“ и Фондация „Български център за джендър изследвания“.

 

"Ангажирам се да работя с необходимия професионализъм и почтеност. Ще бъда непримирима към нарушенията на човешките права", заяви Ковачева след избора й.

 

Ковачева е завършила право в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Има магистърски степени по право на Европейския съюз от Софийския университет и от Университета Нанси 2, Франция. Доктор е по Международно право и международни отношения, има специализации в областта на правата на човека.

 

Тя е дългогодишен изпълнителен директор на националното представителство на „Transparency International” за България и министър на правосъдието в периода 2011-2013 г. В момента е научен сътрудник в Института за държавата и правото при БАН и преподавател по Международно право в УНСС.

 

Носител е на Ордена на Британската империя, който се присъжда за принос към обществото и обществено значими каузи.

 

Снимки/Видео: БГНЕС