Щамовете "Виктория" и "Швейцария" не са толкова разпространени

 

„Лекарствата за грип много ефективни”, заяви в студиото на „Здравей, България” проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

 

„Тези лекарства обаче са ефективни в началото на заболяването. Най-добре е човек да ги има вкъщи. Ако се почувства зле, може след като се консултира с лекар, да започне да ги приема веднага”, подчерта проф. Кантарджиев.

 

„В началото на епидемията 80% от заразените, настанени в болница, бяха деца”, съобщи той. През последната седмица в референтната лаборатория по грип бяха получени 120 материала на тежко болни от цялата страна, доказаха се 25 случая на „свински грип”, три – на „Швейцария” и шест – на  „Виктория, каза още той.

 

„Ако децата са болни, е по-добре за тяхното и за здравето на другите деца да не ходи на училище. Ако детето отиде болно в училище и прекара часове с другите деца, пръски от кашлицата може да попаднат на всички повърхности. Ако другите деца пипнат тези повърхности и след това докоснат лицето си, веднага ще се заразят”, обясни проф. Кантарджиев.

 

Българинът има един много погрешен навик. Когато кашля, слага ръка пред устата си, но след това със същата ръка се здрависва или пипа различни повърхности и така може да зарази други хора”, коментира още той.