По думите му 10 млн. евро са загуби за превозвачите досега

Видео: БГНЕС

 

„Българското правителство е притеснено от това, че не вижда нормален механизъм на диалог и механизъм, по който ЕС да се намеси и да промени ситуацията на българо–гръцката граница”. Това заяви в Пловдив министърът на икономиката Божидар Лукарски, цитиран от БГНЕС.

 

Лукарски подчерта, че кабинетът няма полезен ход, след като гръцките фермери отказват да преговарят с тяхното правителство, а деструктивните мерки породиха деструктивни мерки, и от страна на българските превозвачи. Лукарски не е търсил контакт с колегата си от Гърция, защото смята, че активната роля принадлежи на Министерството на земеделието и на Външното министерство на Гърция, както и на транспортния министър. Той също посочи, че загубите за превозвачите до момента са 10 млн. евро, но предположи, че цифрата ще стане много по-голяма, а загубите ще засегнат цялата икономика, ако блокадата продължи.

 

Лукарски представи на информационен ден в Пловдив процедурата „Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията" по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност".

 

„Пловдивският бизнес, оказва се, е най-активен в интереса към възможностите на грантовата схема. Пловдив е трети в класацията за интерес на инвеститори към градове в Европа на „Файненшъл таймс””, каза Лукарски. „Няма как да се скрие обаче проблемът с работната ръка, който става все по-сериозен. Имаме достатъчно нискоквалифицирани и висококвалифицирани кадри, в средното ниво обаче липсват подготвени хора”. 

 

Според него дуалното обучение ще запълни тази ниша, а децата, които постъпят в професионалните училища, ще имат гарантирана работа.