Стотици хиляди ще почиват в наши и чужди курорти по време на дългия уикенд

 

Над 100 милиона лева ще похарчат българите само за пътувания около Националния празник – 3 март.  340 хиляди ще почиват в наши и чужди курорти по време на дългия уикенд. Това сочат данните на Института за анализи и оценки в туризма. Ще провали ли обаче гръцката блокада плановете ни за почивка?

 

Очакванията са над 220 хиляди българи да пътуват у нас – предимно при близки, роднини и приятели. А 120 хиляди да почиват зад граница. Най-много от тях  са планували да изкарат дългия уикенд в съседна Гърция – около 70 хиляди. Блокадата по границите обаче вече отказва част от тях и най-вероятно те ще преосмислят пътуването си и ще останат в нашите курорти. Така над 300 хиляди ще посрещнат 3 март в ски и спа курорти в България.

 

Последни дни до националния празник текат и последни приготовления в курортите. А навръх националния празник туристи се очакват и в градовете, които пазят спомена за героизма на дедите ни. Ресторантите и механите в града на болярите Велико Търново се надпреварват с нетрадиционни менюта.

 

Средно в родните курорти за почивката ще изхарчим 280 лева, а зад граница – 465 лева. 

 

Туристически агенции съобщават, че голяма част от резервациите им към съседна Гърция вече са отказани.

 

На пръв прочит от това икономиката ни печели, тъй като туристите ни ще харчат предимно в родните хотели и къщи за гости. Но не съвсем – защото хиляди гръцки туристи също няма да могат да почиват по нашите ски курорти. 

 

При продължаваща блокада пред провал може да се окаже и почивката на хиляди българи в Гърция около Великден и Гергьовден в началото на май.