Празнуването като пазаруване на животи

 

Ако един човек убие осем души, той става масов убиец. Ако обаче една ракия убие осем души, тя става новина... И се забравя бързо. Tази събота в “Ничия земя” Даниела Тренчева ни показа още факти за масовото убийство в Якоруда – мястото, на което в XXI век хората измират като пилци в зверската агония на последиците от... eдна ракия.

 

Метилът разяжда отвътре навън, изключително болезнено и хората измират в пълна слепота. В пълна слепота са и лекарите в първите часове след епидемичното постъпване на натровените. Никой не може да диагностицира, за да предприеме необходимото. Навръх Коледа и то чак след първата аутопсия става ясно, че в Якоруда и околните села вилнее убиец. Ракия-убиец.

 

Медиите броиха жертвите до петата. Според близките им - те са осем. Оттървалите се от смъртта - също толкова. Мъртвите обаче можеше да бъдат стотици… В пиянството си един народ се обрича на смърт. Не само защото може да пие ракия-убиец, но и защото в опиянението от печалбата - я произвежда, продава и трови. Равносметката е за оцелелите. Семействата на мъртвите не търсят поуки, търсят виновни. Обвинението на задържания е за престъпление против народното здраве. Друг въпрос е какво е това народно здраве и дали включва психичното състояние. Защото само луд би превърнал празнуването в пазаруване на животи.