Опасното заболяване умъртви стотици крави

Видео: БГНЕС

 

Започна ваксинацията на едрите преживни животни в Южна България срещу опасното заболяване, заради което вече бяха умъртвени стотици крави.

 

Ваксините се поставят на животни в районите около констатираните огнища на нодуларен дерматит. Заболяването вече доведе до смъртта на близо 550 крави в Хасковско, Старозагорско, Пловдивско и Благоевградско. Надеждата е така да се спре разпространението на вируса и да бъдат спасени останалите животни, но пък заради ваксинацията има ограничения за износ на месо и мляко. 

Още по темата

 

Във ферма в димитровградското село Ябълково има близо 180 крави. Последните няколко седмици, след като наоколо бяха констатирани огнища на заразата, собствениците им са изкарали в непрекъснат стрес.

 

Фермата е първата, в която започна ваксиниране срещу нодуларен дерматит, защото едно от последните констатирани огнища на болестта е само на няколкостотин метра.

 

Ваксинацията започна с разрешение на Европейската комисия, след като болестта беше констатирана, а стотици крави убити. Заради ваксинацията се налагат ограничения – месото от ваксинирани животни не се допуска за кланица.

 

Ветеринарите в Хасковско ще успеят да ваксинират животните в големите ферми до три дни, а следващата седмица ще бъдат обхванати и малките стопанства. Досега огнищата на заразен нодуларен дерматит в страната са 31, като 16 от тях са в Димитровградско.

 

Репортер: Димитър Иванов