Общините там са най-големите длъжници на ВиК

 

Смолянско заплашено от безводие. Но не заради аварии, а заради дългове. Общините там са най-големите длъжници на ВиК. Някои от тях с години не са плащали сметките си.

 

Най-големият длъжник е Община Девин, която дори е осъдена за неплатени сметки. Новият кмет наследил дългове от над 5 млн. лв., сред които около 33 хил. за вода.

 

В момента в сградата на Общинска администрация Девин има вода, единствено благодарение на добрата воля на ръководството на ВиК, Смолян. 

Още по темата

 

„Единственият начин да се издължим е да увеличим собствените приходи на общината и след преговори, отново ви казвам, както с тях така и с други доставчици и кредитори за разсрочено плащане”, обясни Красимир Даскалов, кмет на Девин. 

 

Управникът обаче признава, че все още не са започнали погасяването на разсрочените стари задължение. Но предприели мерки за ограничаване на консумацията на вода.

 

„Чешмички, които са по парковете и алеите, направихме така, че назначихме човек, който вечер да минава и да спира теча на тези чешми”, обясни Красимир Даскалов.

 

Не по-различна е ситуацията и в Община Неделино. Тук новият кмет също успял да договори разсрочено плащане на сметките за вода.

 

„От една година не сме плащали сметките за ВиК. Те касаят общинската администрация, детските градини, училищата. Така че и там търся варианти и начини да погасявам задълженията, за да може да не се стигне дотам – да бъдем изключени от водопреносната мрежа”, заяви Боян Кехайов, кмет на Неделино. 

 

От ВиК обясняват, че общините ги принудили да се превърнат в нещо като социално дружество.

 

„Ние имаме 10 общини на територията на Смолянска област. Мисля, че 3 или 4 са тези, които не дължат. Няма как на всички да бъде преустановена водата. Опитваме се да събираме средствата, които ни се дължат, защото няма как иначе да съществуваме”, обясни Мариян Николов, директор на ВиК-Смолян. 

 

Заради всички дългове  дружеството не може да инвестира достатъчно във водопреносната мрежа и съоръжения.