Шофьорите чакат с часове и на "Кулата", и на "Маказа"

Километрични задръствания по пътя към Гърция. Колони от коли има и на "Кулата", и на граничен пункт" Маказа", а шофьорите чакат вече с часове. 

Около 11:00 часа опашката от коли преди граничния пункт "Кулата" беше 2 километра. Вече е и по-дълга. Пунктът работи на пълни обороти, но големият поток от автомобили и засиленият контрол по границата след атентата в Истанбул доведоха до тези опашки. 

След преминаването на самия пункт в т.нар. бразда между България и Гърция има още един километър опашка. 

По темата

Огромни опашки има и на "Маказа". Вече няколко седмици преминаването през граничния пункт през почивните дни се оказва кошмар. 

Опашката от коли започна да се трупа още по изгрев слънце и прогресивно расте. Към обед колоната от автомобили беше до 2 км, а чакането е между 1 и 2 часа.

Причината е, че "Маказа" е най-прекият път към морето в Гърция за хората от Източна България, а и за хилядите румънци тръгнали натам. Той е вторият по натоварване на гръцката граница, въпреки че оттам минават само леки коли. В най-натоварените дни броят на колите стига близо 10 000. В същото време има само две трасета, а пътят е тесен, няма паркинги и заведения.

Ситуацията на "Маказа" ще остане такава през цялото лято, а разширяването на пункта, което би облекчило трафика, засега е само на етап идея.

Според информация на Гранична полиция трафикът е интензивен и на "Калотина", и на "Капитан Андреево". 

Нормален е трафикът на българо-македонската и българо-румънската граница.