Приказка, преплитаща вулканични пейзажи и множество разноцветни плажове

Санторини е сред най-пленителните и романтични острови, където над тъмносиньото море върху червено-черните скали са накацали бели къщички и църкви със сини покриви. Залезите в златно и виолетово оцветяват с вълшебни цветове водата, вятърните мелници и белите фасади на Ия. Приказка, преплитаща вулканични пейзажи и множество разноцветни плажове - черни, бели и червени, пише Dariknews.bg.

Малкият гръцки остров се свързва с изгубената цивилизация на Атлантида в миналото и с един от най-големите вулканични взривове в историята на човечеството.

Съществуването на острова и неговата история датират от повече от 3500 години, когато е представлявал цял остров с името Стронгили (Strongili), в превод кръгъл. Около 1400 година преди Христа вулканът на Санторини е изригнал с такава сила, че централната част на острова просто е изчезнала. На нейното място се е образувал кратер - калдера, който впоследствие се запълва с вода. Така от почти кръглата форма, образувана от вулканичните изригвания, днес, погледнат от въздуха, островът прилича на полумесец.

Голяма част от очарованието на острова се дължи именно на вулканичните скали, които създават уникална цветова палитра от шоколад, ръжда, охра, червено и бяло.

Санторини е най-южният остров на Цикладите - група от вулканични острови в Егейско море. Главният град на острова е Фира (Тира, Тера). Построен е по склона на висока 260 метра скала, откъдето се разкрива приказна гледка към залива. Вечер можете да се разходите из тесните каменни улички на града, да вечеряте на открито, слушайки вълните.

Санторини привлича и със своите красиви цветни плажове - с черен и червен пясък. Те се намират по външната периферия на острова. В градовете Монолитос и Камари плажовете са с черен кварцов пясък. Крайбрежието на Монолитос е плитко, но това на Камари е подходящо и за гмуркане.

Казват, че най-красивите залези в света могат да се видят в Ия (Oia). Това е древно градче на около 11 км северно от Фира. Местоположението на селището осигурява великолепна гледка към залязващото слънце над морето. До Ия се стига по суша и по вода - корабчета акостират при малко пристанище, откъдето до върха има 258 стъпала, които може да се изкачат пеш или с магаре.

Едно от най-големите приключения на Санторини е посещението на ухаещия на сяра малък остров Неа Камени в средата на калдерата. На Неа Камени няма нищо друго освен лава. При това тя е образувана от едно от последните изригвания на вулкана през 1925-1926 г. Още с приближаването на острова цветът на водата се променя в зелен заради съдържанието на сяра. Температурата също се покачва и можете да поплувате в топлите извори край брега.

Отвъд познатото очарование обаче добре скритата тайна на острова са неговите вина. 36 вида грозде растат върху плодородната вулканична почва и Санторини произвежда възхитително бяло вино. Виното е съвкупност от много фактори, а в малкия гръцки остров на преден план са два: вулканичната почва и сортът асиртико. Винсанто е най-известното местно вино. То е натурално сладко, като основно е от бяло грозде и не се подсилва с алкохол.