Причината - грозните картинки върху кутиите

Табакери и калъфи сменят грозните картинки върху кутиите с цигари. За да избегнат изображенията на ковчези и болни хора, и тъговците, и пушачите стават все по-изобретателни. В много от магазините табакерите дори са изкупени. Стреснаха ли стряскащите картинки пушачите?

До този момент търговците от бранша не отчитат намаляване на продажбите на цигари. Грозните картинки стряскат по-скоро на младите пушачи, които тепърва посягат към цигарите. Старите пушачи обаче стават все по-изобретателни и търсят варианти хем да продължат с пушенето, хем да избягат от грозните картинки.

По темата

Минути почивка и цигара. За Константин – всекидневие. Отскоро обаче има едно наум, когато посяга към поредната кутия.

„Избирам ги понякога, защото някои са неприятни, но само заради другите хора около мен. Някои са много неприятни – ковчези на деца, голи хора, умрели хора, с дупка на гърлото”, разказва Константин.

Забелязават го и търговците.

„Започват да търсят лепенки, картонени опаковки, които помагат да ги прикриват картинките”, обяснява продавачът Мирослав.

Въпреки това грозните картинки няма да откажат Константин от поредната цигара.

„Няма да ме накарат да спра да пуша или да ги намаля”, категоричен е Константин.

Показват го и последните отчети на търговците.

„Оборотът по търговските обекти на тютюневи изделия не е намалял, т.е. стряскащите картинки не са се отразили върху продажбите”, коментира Димитър Бешиков от Българската асоциация на търговците на тютюневи изделия.

Ефект обаче има при по-младите.

„Една картинка говори много повече от едно изречение „Пушенето убива”. У някои хора те предизвикват отвращение от лошата гледка, у някои предизвикват страх – това може да се случи на мен – във всеки случай това е неприятна гледка”, казва д-р Гергана Гешанова от „България без тютюнев дим”.

През последните месеци рязко се увеличават и посещенията в кабинетите за отказ от вредния навик.

”Влияе върху психиката и може би е някаква причина, но не е категоричен мотив. Най-честият повод е здравословен проблем”, на мнение е д-р Татяна Петрова от РЗИ-София.

При консултациите първо се прави тест за никотинова зависимост, след това се определя дата за отказ и проба със специален уред. От началото на лятото досега близо 150 пушачи са потърсили помощ само в София.

Бягството от грозните картинки за пушачите не струва скъпо – от няколко стотинки за лепенките – до 10-20 лева, колкото струват такива кожени калъфи за скриване на грозните изображения от кутиите.