В понеделник здравният министър в оставка получи три обвинения

„Смятаме, че са налице доказателства, че действията на здравния министър в оставка Петър Москов са довели до неимуществени вредни последици в значителна степен – уронил се е престижът на Министерството на здравеопазването и е създадено недоверие у гражданите по отношение на процеса по ваксиниране на деца”, коментира в "Здравей, България" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.  

По темата

„Липсата на недоверие или всяването на недоверие самостоятелно не е престъпление, това в възможна вредна последица”, уточни Арнаудова. В понеделник Петър Москов получи три обвинения заради ваксините, които страната ни е получила от Турция.

Според прокурорите и Москов е нарушил множество процедури, разписани в българските закони и е нанесъл щети за стотици хиляди лева. Скандалът с ваксините започна миналия октомври. Тогава слухът за опасна ваксина против Хепатит Б, която не е разрешена за ползване в България, изправи на нокти хиляди родители.

„Половината от приетите като дарение ампули, тези с наименование „Еувакс”, които са против Хепатит Б, са забранени за употреба в България. В началото на годината Върховната административна прокуратура направи възможно тези ампули да не бъдат разпространени в страната”, коментира още Арнаудова.