Плевнелиев обяви официално старта на 14-ото издание на благотворителната инициатива

„Българската Коледа” започва от днес. 14-ото издание на благотворителната инициатива на президента ще бъде в подкрепа на децата с тежки хронични заболявания. От началото на инициативата до днес са събрани общо 28 милиона лева. 

По темата

Държавният глава заяви, че за пети път през своята история „Българската Коледа“ поставя акцент върху конкретна тема с идеята да фокусира общественото внимание към актуален проблем в сферата на детското здравеопазване и да насочи своите усилия в намиране на устойчиви решения за него.

СНИМКИ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

"Новото издание на "Българската Коледа" си поставя амбициозната цел да помогне на децата с тежки хронични заболявания чрез осигуряване на модерна, високотехнологична апаратура за прецизна диагностика и съвременно лечение и рехабилитация в университетските и областни лечебни заведения. Тази апаратура ще даде възможност за осъществяването на навременна и прецизна диагностика, както и оптимално лечение при тези заболявания“, посочи Плевнелиев.

На страдащите от тежки хронични заболявания деца "Българската Коледа" ще помогне за осъществяване на диагностика, включително генетични изследвания, медикаментозно лечение, медицински изделия и помощни средства, рехабилитация, логопедична и психологична терапия.

До съвсем скоро най-естественото нещо - снежен човек от първия сняг, е било немислимо за Малин, защото първата година от живота му поднася тежко изпитание. 

Много родители биха загубили надежда. В годините назад рехабилитацията за деца с пареза като Малин е била крайно недостатъчна. Благодарение на „Българската Коледа” сега е по-достъпна, а когато родителите на Малин трябва да доплащат, те не са сами.

Новото издание на „Българската Коледа” ще бъде в подкрепа на децата с тежки хронични заболявания. Част от постъпленията ще бъдат инвестирани в модерна апаратура. Началото вече е поставено - с даренията от миналата година неонатологията на болница „Шейново” разполага с подвижен ултразвуков апарат. С него може да бъдат прегледани и недоносени бебета. Неслучайно е казано - двойно дава този, който дава навреме. С такава прецизна апаратура пожеланието на Малин изглежда поне два пъти по-възможно. 

Големият концерт за ”Българската Коледа” е на 25 декември и ще бъде излъчен  по NOVA, която е основен медиен партньор на инициативата.