Това се съобщава в позиция на лидера на партията Мустафа Карадайъ

ДПС ще възстанови членството в партията на Христо Бисеров след оправдателната му присъда. Това се съобщава в позиция на лидера Мустафа Карадайъ на сайта на Движението. 

По темата

„Преди три години заехме позиция, с която целяхме да спомогнем казусът да се реши единствено в рамките на съдебната система и в полето на правото. В тази посока положителна роля изигра и оттеглянето на колегата от заеманите от него политически позиции. И тогава, и сега сме дълбоко убедени, че постъпихме правилно и че това е верният модел на политическо поведение в една правова държава”, се казва в съобщението.

„Определени политически и сродни на тях среди положиха завидни усилия да политизират казуса и да го превърнат в оръжие срещу партията ни. Днес за пореден път става ясно, че такова поведение винаги се обръща срещу своите автори и изпълнители. Не очакваме някой да се извини за изречените думи и за извършените действия. Надяваме се единствено да бъде оценено нашето последователно и принципно поведение. Начинът, по който завърши това съдебно дело, ни дава пълно основание да възстановим изцяло членствените права на колегата Бисеров в редиците на ДПС”, посочва Карадайъ.

Припомняме, че Христо Бисеров беше окончателно оневинен от Върховния касационен съд преди няколко дни. Той беше подсъдим за данъчни престъпления.

След 2-годишно разследване Бисеров се наложи да отговаря по три обвинения – за неплатени данъци, за укриване на данъци в размер на 19 000 лева и недеклариране на сделки с валутни ценности и 700 000 лева, депозирани в швейцарски банки.

На предните две инстанции бившият зам.-председател на Народното събрание беше напълно оправдан поради липса на доказателства. Разследването срещу Христо Бисеров започна още през 2013 г. с обвинения за данъчни измами и пране на пари. Тогава той напусна ДПС. Освен него прокурорите подгониха и доведения му син Ивайло Главинков. Двамата поискаха съдът да прекрати проточилото се разследване на прокурорите и да внесе обвиненията в съда. Впоследствие се оказа, че Софийската градска прокуратура е прекратила работа по обвинението в пране на пари.